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Home > La puèšia ad Muratori > E’ piat dla tajadèla

Tènt per dì la tajadèla,
mè a la magn tla padèla,
zà ch’la fá pjó rinsìda,
e la è pjó sapurida.

‘Na manira šgrazièda,
ch’la n’è zèrt da véda,
una ròba da tavèrni,
e per òmne dal cavèrni.

Per fè un lavurèt bèinfat,
la s’à da magnè té piat,
cumè ch’i fà tót i zivil,
ugn’è gnènca bšägn da dìl.

I piat ušèd int’ e’ mänd,
jè pièn o sina fänd,
la tajadèla la dipènd,
da quant e’ piat e’ rènd.

Ed èsa, la puràza,
int e’ piat pièn las giaza,
e quand ch’lan sguèla pjó,
l’è dura a tóla só.

Mèintre invèce int e’ piat cóv,
cmè it tla mèt ta la tròv,
la rèsta pjó amucèda,
chèlda e bèin radanèda.

Ilé drèinta lan si pèrd,
e e’ calór un si dispèrd,
la n’è tóta šmanèda,
e in zir te piat sparguièda.

Cmè ti piat di risturènt,
adiritura gighènt,
sa tré quatre tajadèli,
difizil ènca truvèli.

Dònca sèinza dubitè,
la tajadèla la à d’andè,
impiatèda te piat fänd,
che pièn l’è per e’ šgänd.

Ivano Aurelio Muratori

IL PIATTO DELLA TAGLIATELLA

Tanto per dire la tagliatella,/ io la mangio nella padella,/ già che fa più riuscita,/ ed è più saporita.

Una maniera disgraziata,/ che non è certo da vedere,/ una roba da taverne,/ e per uomini delle caverne.

Per fare un lavoretto benfatto,/ si deve mangiare nel piatto,/ come fanno tutti i civili,/ non c’è neanche bisogno di dirlo.

I piatti usati nel mondo,/ sono piani o se no fondi,/ la tagliatella dipende,/ da quanto il piatto rende.

Ed essa, la poveraccia,/ nel piatto piano si raffredda,/ e quando non scivola più,/ è dura a prenderla su.

Mentre invece nel piatto fondo,/ come te la mettono, la trovi,/ resta più ammucchiata/ calda e ben sistemata.

Lì dentro non si perde,/ e il calore non si disperde,/ non è tutta scomposta,/ e in giro per il piatto sparpagliata.

Come nei piatti dei ristoranti,/ addirittura giganti,/ con tre o quattro tagliatelle,/ difficile anche a trovarle.

Dunque senza dubitare,/ la tagliatella deve andare,/ impiattata nel piatto fondo,/ quello piano è per il secondo.

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