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Home > La puèšia ad Muratori > Cmè cundì l’insalèda

Cundí bèin l’insalèda,/ u n’è una patachèda,/ che tótt je bòn da fè,/ na! la n’è davéra isé.

Ui vò una équilibrèda,/ tla cušèina bèin avièda,/ s’una mèna sicura,/ e un gran sèins dla mišura.

Ch’lan sia ‘na sparagnina,/ ch’la mèt l’òglie sla guzlina,/ e gnènca èšagèrèda,/ ch’la j ne mèt ‘na biciarèda.

D’òglie ui n’è va un fil,/ quant che basta per sintil,/ l’à da ònz mo un s’à da véda,/ a šguzlè sl’insalèda.

Che tótavia las gósta,/ quand ad sèl la è giósta,/ che s’us šbaja la mišura,/ la dvèinta mòsa e scura.

Ui vò una sa giudizie,/ ch’la mètta e’ sèl da l’inizie,/ dó tré pizghin sal dédi,/ sèinza fél sal pugnédi.

S’ui n’é pòc l’é s-ciavìda,/ la è pr’ i pól cume trida,/ s’ui n’é tròp l’è saléda,/ e’ la fà murì ad séda.

Ènca sl’ašèda us va pièn,/ lan si bòta a caz de chèn,/ da la bòcia ch’um ch’la vèin,/ che sl’è tròpa l’è un cašèin.

Lan va messa zó d’arbòf,/ sóra al fòj sa di sbròf,/ sèinza òć, sèinza cura,/ e’ un cucèr ch’u la mišura.

L’insalèda la va mis-cèda,/ da sóra a säta la va zirèda,/ al furzèini li n’è indichèdi,/ ui vò dal mèni bèin lavèdi.

Ivano Aurelio Muratori

Condir bene l’insalata,/ non è una patacata,/ che tutti son capaci di fare./ No! non è davvero così.

Ci vuole una equilibrata,/ in cucina ben avviata,/ con una mano sicura,/ è un gran senso della misura.

Che non sia una sparagnina,/ che mette l’olio con la goccio lina,/ e neanche esagerata,/ che ce ne mette una bicchierata.

Di olio c’è ne va un filo,/ quanto basta per sentirlo,/ deve ungere ma non si deve vedere,/ a sgocciolare sull’insalata.

Che tuttavia si gusta,/ quando di sale è giusta,/ che se si sbaglia la misura,/ diventa mossa e scura.

Ci vuole una con giudizio,/ che metta il sale dall’inizio,/ due tre pizzichini con le dita,/ senza farlo con le pugnate.

Se ce n’é poco è insipida,/ va bene per i polli come trito,/ se c’è n’é troppo é salata,/ e fa morire di sete.

Anche con l’aceto si va piano,/ non si butta alla cazzo di cane,/ dalla bottiglia come viene,/ che se è troppa è un casino.

Non va messa giù per dispetto, sulle foglie con degli sbruffi,/ senza occhio e senza cura,/ e un cucchiaio che la misura.

L’insalata va mischiata,/ da sopra a sotto va girata,/ le forchette non sono indicate,/ ci vogliono delle mani ben lavate.

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