U’ jè di bèj bšarèll,
i nòst ch’jè spécièl,
jè gustuš cót s’agl’ jòvi,
e an racòunt ròbi nòvi.
L’è un magnè nurmèl,
ch’in ve dà te Grand Hotel,
a vuria savè e’ mutiv,
zà ch’u n’è gnènca cativ.
Mo la zèinta, te fiòc!
lan vò quèl ch’ e’ còsta pòc,
la ròba ch’ la n’e chèra,
la dìš ch’l’è purchèra.
U jè ènca chi e’ ragiòuna,
ch’ e’ sa cnäs la ròba bòna,
e’ sa fè ad quèst e ad quèl,
e agl’jòvi si bšarèll.
U jè pu da bazilè,
si bsarèll da sgarlè,
s’un dèda te bazèl,
is chèva via sa quèl.
Sal dèdi un po’dilichèdi,
e sal gl’ jòngi smaltèdi,
l’ è mej mèt i guènt,
che i bsarèll jè ignurènt.
Ui vò òvi ad galèina
e frèschi dla matèina,
e’ bšägna badè béin,
ch’un gni sia drèinta e’ plèin.
Tna padèla us frèz l’aj,
che brušed l’è un guaj,
tl’ògliè zà sè sapór,
ui va la sèlsa ad pumidòr.
Dòp un po’ ui va i bšarèll,
cundid sa pévur e sèl,
jà da coš un quèrt d’òra,
s’na quèrcia messa sóra.
Quand jè cót us vèrz ilé,
tènt òvi quant ch’ui n’è ,
nu dašii una mis-cèda,
ch’a fašì una fritèda.
U n’è ‘na ròba bèla,
s’us magna tla padèla,
mo èmènc us fà scarpèta,
se pèn t’na bròda stréta.
Sal mèni e’ sia bèn cèr,
sèinza furzèina e cucèr,
che sa bsarèll, òvi e sug,
e vèin fóra un bèl paciug.
Ivano Aurelio Muratori
LE UOVA COI PISELLI
Ci sono dei bei piselli,/ i nostri, che sono speciali,/ sono gustosi cotti con le uova,/ e non racconto cose nuove.
È un mangiare normale,/ che non vi danno al Grand Hotel,/ vorrei sapere il motivo,/ giacché non è neanche cattivo.
Ma la gente, nel fiocco!/ non vuole quello che costa poco,/ la roba che non è cara,/ dice che è porcheria.
C’è anche chi ragiona,/ che sa conoscere la roba buona,/ sa fare di questo e di quello,/ e le uova coi piselli.
C’è poi da impazzire,/ coi piselli da sgranare,/ con un dito nel bacello,/ si cavano via con quello.
Con le dita un po’ delicate,/ e con le unghie smaltate,/ è meglio mettere i guanti,/ che i piselli sono ignoranti.
Ci vogliono uova di gallina,/ e fresche della mattina,/ bisogna badare bene,/ che dentro non ci sia il pulcino.
In una padella si frigge l’aglio,/ che bruciato è un guaio,/ nell’olio già insaporito,/ ci va la salsa di pomodoro.
Dopo un po’ ci vanno i piselli,/ conditi con pepe e sale,/ devono cuocere un quarto d’ora,/ con un coperchio sopra.
Quando sono cotti si aprono lì,/ tante uova quante ce ne sono,/ non dategli una mischiata,/ che fate una frittata.
Non è una cosa bella,/ se si mangia nella padella,/ ma almeno si fa scarpetta,/ in una broda stretta.
Con le mani sia ben chiaro,/ senza forchetta e cucchiaio,/ che con piselli, uova e sugo,/ si fa un bell’ingruglio.